ACCUREVISEREN E-BIKE ELEKTRISCH

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN E-BIKE EN EEN ELEKTRISCHE FIETS?

Tegenwoordig vind je overal in het straatbeeld de elektrische fietsen en e-bikes. Inderdaad: elektrische fietsen én e-bikes. Want het zijn twee verschillende soorten fietsen. Zelfs binnen de Europese lidstaten is er nog verwarring over het verschil. Dus om het allemaal duidelijk te maken, vertellen wij wat het verschil precies is bij deze twee fietsen?

DE E-BIKE

Eigenlijk is de e-bike niks meerdan een fiets met een gashendel waarbij de bestuurder niet meer hoeft te trappen. De electrische motor wordt door middel van de gashendel aangestuurd. Hoe meer gas er wordt gegeven, hoe harder de fiets rijdt. Maar de e-bike is echt nog een fiets.  De bestuurder kan er namelijk voor kiezen om de hendel helemaal niet in te drukken en volledig zelfstandig te fietsen.

De wet in Nederland ziet de e-bike met maximaal 25 km/u als een soort tussenvorm tussen de fiets en de brommer. Je moet minimaal 16 jaar oud zijn om e-bike te mogen besturen en je moet een rijbewijs hebben. Daarnaast zijn een kentekenplaat en verzekering verplicht. Je hoeft geen helm te dragen. Bij het besturen van een e-bike met maximaal 45 km/u ben je wel verplicht een helm te dragen. Hierbij geldt namelijk de brommerwetgeving. Tip! Laat je e-bike accu op tijd reviseren zodat de accu langer meegaat.

DE ELEKTRISCHE FIETS

Waar je bij een e-bike zonder te trappen vooruit komt, fiets je bij een elektrische fiets wel degelijk. Er zijn verschillende modellen maar over het algemeen heb je twee soortren elektrische fietsen. Hieronder leggen we het verschil tussen deze twee fietsen uit.

Allereerst heb je de elektrische fiets met rotatieondersteuning. Zodra je begint met fietsen, herkent de motor de beweging en zal ondersteuning bieden. Deze ondersteuning blijft, zolang je blijft trappen gelijk. Het maakt niet uit hoe hard je trapt, de ondersteuning blijft hetzelfde.

De tweede soort elektrische fiets heeft trapkrachtondersteuning in plaats van rotatieondersteuning. Dit houdt in dat hoe harder jij trapt, hoe meer ondersteuning je vanuit de elektrische fiets krijgt. Een sensor meet de kracht die je uitoefent. Zodra jij meer kracht uitoefent, zal de elektrische fiets meer ondersteuning bieden. Oftewel: zodra de druk op de pedalen toeneemt, neemt de ondersteuning ook toe. Let wel op! Zorg ook bij de elektrische fiets voor het op tijd reviseren van je accu. In plaats van dat je een nieuwe accu koopt, kun je gemakkelijk je fiets accu laten reviseren. Het is goedkoper en net zo effectief.