Diefstal van je camper voorkomen, waardevolle tips

Je staat er misschien niet bij stil, maar over enkele maanden breekt het camperseizoen alweer aan. En om ervoor te zorgen dat je ook dit jaar van je camper kunt genieten, is het belangrijk om je camper te beveiligen zodat je diefstal kunt voorkomen. Camper zijn namelijk zeer gewild bij dieven.

Wel een disclaimer bij dit artikel: we weten natuurlijk dat het nooit mogelijk is om 100% garantie te geven dat je camper niet gestolen wordt. Maar je kunt veel dingen doen om je camper te beveiligen en de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken. In dit artikel vertellen we je welke dingen dat zijn.

Installeer een Bearlock versnellingsbakslot

Als je het dieven zo lastig mogelijk wilt maken om er met je camper vandoor te gaan, is het installeren van een Bearlock versnellingsbakslot voor campers een absolute must. Met dit slot vergrendel je namelijk de overbrenging tussen de versnellingspook en de versnellingsbak. Schakelen is daardoor dus niet meer mogelijk. 

Het versnellingsbakslot is niet alleen zeer effectief om diefstal van je camper tegen te gaan, maar ook zeer gemakkelijk in gebruik. Je kunt de sleutel er alleen uit halen als je het slot op slot hebt gedraaid. Dus het is vergelijkbaar met hoe een fietsslot werkt. Wanneer je de sleutel in je handen hebt weet je zeker dat het versnellingsbakslot op slot zit en dat je je camper goed vergrendeld hebt achtergelaten.

Laat het slot bij voorkeur door een professional installeren, zodat je zeker weet dat het slot correct wordt gemonteerd. Een voorbeeld van een bedrijf dat veel ervaring heeft met het inbouwen van versnellingsbaksloten in campers is Busbeveiligers.

Installeer extra sloten bij de toegangspunten van je camper

De standaardsloten die op de ramen en deuren van campers zitten, stellen vaak niet veel voor. Je kunt ze relatief eenvoudig openbreken. Daarom is het aan te raden om extra sloten bij de toegangspunten van je camper te monteren. Dus bij je deur en bij de ramen. Belangrijk: vergeet het dakraam niet!

Zorg voor binnenzonwering in de camper

Binnenzonwering is niet alleen prettig om de temperatuur in je camper aangenaam te houden. Het zorgt ook dat van buitenaf minder goed zichtbaar is of je in de camper aanwezig bent en welke spullen er in je camper liggen. Als je op pad gaat is ons advies om sowieso de zonwering dicht te doen zodat je het zicht naar binnen compleet belemmerd.

Geschikte zonwering zijn onder andere rolgordijnen, jaloezieën en plissé gordijnen. Zorg dat de zonwering op dusdanige wijze gemonteerd wordt dat het niet heen en weer gaat slingeren wanneer je ermee op pad gaat.

Installeer sensorverlichting bij de toegangsdeur

Een eenvoudige maar zeer effectieve manier om inbrekers af te schrikken is door sensorverlichting te installeren. Sensorverlichting gaat aan op het moment dat iemand in het gebied van de sensor komt. Geen enkele inbreker vindt het prettig om in de spotlights te staan, dus dit is een zeer eenvoudige, maar effectieve manier om inbrekers af te schrikken.

Zet je camper op een veilige plaats neer

Wanneer je de camper niet gebruikt of achterlaat omdat je op pad gaat, is het belangrijk dat je hem op een veilige plek stalt. Dus als je hem niet gebruikt breng hem dan naar een goed beveiligde stalling. En wanneer je tijdens je vakantie op pad gaat, zorg dan dat je in de nabijheid van andere camperliefhebbers je camper parkeert. Zomaar ergens je camper parkeren en op pad gaan is vragen om problemen.

Plaats geen foto’s op social media

Als je met de camper op vakantie gaat is het aan te raden om geen vakantiefoto’s op social media te plaatsen. Daardoor laat in feite zien dat je een camper in je bezit hebt en dat kan de verkeerde mensen aantrekken.

Overigens is het plaatsen van vakantiefoto’s op sociale media in zijn geheel af te raden als je op vakantie bent. Je laat namelijk zien dat je niet thuis bent. Dus voor inbrekers is het een signaal dat ze in alle rust bij je thuis kunnen gaan inbreken. Je bent er immers niet. In de media zijn hier al diverse nieuwsitems over gepubliceerd. Het is dus een serieus risico als je de foto’s publiceert.

En zo zie je maar dat het voorkomen van diefstal niet alleen te maken heeft met goede beveiliging, maar ook met het gebruik van je gezonde verstand.