Ga je voor het eerst motokleding kopen? Dit wil je weten

Je hebt je motorrijbewijs binnen, een motor aangeschaft en je kunt niet wachten om te rijden. Dat snappen wij als geen ander, maar voordat je gaat toeren heb je nog wel aan een aantal verplichtingen te voldoen. Je moet namelijk motokleding kopen, want je bent verplicht om speciale kleding te dragen als je op een motor wilt rijden. Je voorkomt er niet alleen boetes mee, maar speciale kleding beschermt je ook als je op een motor zit. In deze blog vertellen we alles wat je over motorkleding moet weten.

Een goede helm

Een van de belangrijkste onderdelen van je outfit is de helm. Je bent verplicht om een helm te dragen en dat is logisch. Als je lelijk ten val komt of betrokken raakt bij een aanrijding, moet je het hoofd goed beschermen. Er zijn verschillende soorten helmen te koop en het is vooral belangrijk om te kijken naar modellen die lekker zitten, maar ook voldoende bescherming bieden. Een pinlock is ook geen overbodige luxe, omdat je met dit flexibele vizier aan de binnenkant van de helm voorkomt dat het vizier beslaat. Wees je er ook van bewust dat een helm niet voor altijd is, want ze hebben een houdbaarheidsdatum. Dat heeft alles te maken met het feit dat de meeste materialen na verloop van tijd zwakker worden en dus een punt bereiken dat ze niet meer de benodigde bescherming bieden als eerst.

Motokleding kopen? Een goed motorjack is cruciaal

Een goed motorjack is cruciaal als je gaat shoppen voor motokleding. Je hebt doorgaans meerdere jacks nodig, omdat een aantal modellen specifiek voor de herfst en de winter zijn en andere modellen juist weer uit de kast getrokken worden als je in de lente of de zomer op pad gaat. Wat vooral belangrijk is, is dat het motorjack CE-gecertificeerde protectoren heeft. Die beschermen je namelijk bij impact en zijn vaak rond de ellebogen geplaatst. Kies ook altijd voor jacks die van duurzame en hoogkwalitatieve materialen zijn gemaakt. Deze jacks zijn wel duurder, maar gaan ook een lange tijd mee.

Motorhandschoenen

Ook de handschoenen verdienen speciale aandacht, omdat je goede motorhandschoenen nodig hebt, zodat je ook te allen tijde de controle houdt over je motor. Zorg ook voor handschoenen die ademend zijn, zodat je bijvoorbeeld bij hoge temperatuur oververhitting en zweethanden voorkomt. Handschoenen met een ingebouwde wisser zijn handig als je het vizier wilt schoonvegen. Wat vooral belangrijk is, is dat je bij het kiezen van motorhandschoenen kiest voor modellen die niet te los en te strak zitten. 

Motorbroek en -laarzen

Een speciale broek en motorlaarzen zijn ook onderdeel van je outfit en als je motokleding gaat kopen heb je ook deze kledingstukken nodig. Een speciale broek zorgt ervoor dat je optimaal beschermd bent. Als je valt, bij een aanrijding en tegen warme onderdelen van de motor. Datzelfde geldt voor de laarzen die moeten voorkomen dat je de optimale controle behoudt en dat je enkels en voeten niet nat worden. En ook niet in aanraking komen met hete onderdelen van je motor.