Het belang van een goedwerkende radiateur

De radiateur is een belangrijk onderdeel van een auto. Het is namelijk een onderdeel van het koelsysteem en heeft als functie om oververhitting van de motor te voorkomen. Daarnaast voorkomt een radiateur ook mogelijke beschadigingen van de motor. In deze blog vertellen we je meer over de werking en het belang van een radiateur.

 

De werking van een radiateur

Tijdens het verbrandingsproces in de motor komt veel warmte vrij. Om te zorgen dat de auto hierdoor niet oververhit raakt, is er een koelsysteem. Om de cilinders van de motor zitten doorstroom ruimtes waardoor het koelwater stroomt. Dit koelwater circuleert en het warme water komt terecht in de radiateur. De radiateur bestaat uit kleine buisjes, waartussen lamellen zitten, wat het koeloppervlak vergroot. Als laatste wordt het koelwater afgekoeld door middel van de rijwind, wat ervoor zorgt dat de motor ook afkoelt. 

 

Het onderhouden van de radiateur

Door de belangrijke functie van de radiateur is het van belang dat deze goed onderhouden wordt. Het is daarom nodig om regelmatig het koelvloeistofniveau te controleren. Het niveau moet zich tussen het aangegeven minimum en maximum bevinden. Indien dit niet zo is, moet je de koelvloeistof bijvullen. Daarnaast kan je de radiateur voorzichtig schoonmaken wanneer de motor is afgekoeld. Dit is nodig omdat er soms ongedierte in kan komen zitten, waardoor de rijwind de vloeistof niet meer kan koelen. 

 

Het herkennen en vervangen van een defecte radiateur

De meest voorkomende reden van een defecte radiateur is een lekkage. Dit is op te merken wanneer er een plas koelvloeistof onder de auto ligt. Daarnaast kan een radiateur na een tijdje ook gaan roesten of kan door een botsing de radiateur beschadigd raken. In al deze gevallen is het verstandig de radiateur zo snel mogelijk te vervangen. Dit kan je door een garage laten doen, maar je kan dit ook gemakkelijk zelf doen. Hiervoor kan je het onderstaande stappenplan volgen.

  1. Controleer welk type radiateur je auto nodig heeft en bestel deze gemakkelijk online. Kijk bijvoorbeeld eens naar het brede en goedkope aanbod aan radiateurs van Bogijn
  2. Zorg dat de motor volledig is afgekoeld en plaatst een bak onder de radiateur
  3. Draai de aftapplug van de radiateur los en wacht tot alle vloeistof de radiateur heeft verlaten
  4. Verwijder de defecte radiateur en plaats de nieuwe 
  5. Vul het koelsysteem met koelvloeistof