Motorrijbewijs halen? Praktische tips en nuttige adviezen

Je motorrijbewijs krijg je niet zomaar. Je zult er tijd, geld en energie je moeten stoppen om dit waardevolle document in je bezit te krijgen. Maar geen nood. In dit artikel gaan we een aantal praktische tips met je delen, waardoor het makkelijker wordt om je motorrijbewijs te halen. Ook geven we je diverse adviezen voor wat je kunt doen nadat je het motorrijbewijs hebt behaald.

Begin zo snel mogelijk met je theorie

Het onder de knie hebben van de verkeersregels is een absolute must. Sterker nog, je mag het praktijkexamen niet doen als je niet het theorie-examen met succes hebt afgerond. Daarom raden we je aan om zo snel mogelijk met je theorie te beginnen en het examen te doen. Bij voorkeur nog voordat je met de rijlessen voor de motor begint.

Doe onderzoek voordat je een motorrijschool kiest

Door het grote aanbod aan motorrijscholen kan het lastig zijn om te bepalen welke rijschool je moet kiezen. Wij raden je daarom aan om goed onderzoek te doen voordat je een keuze maakt voor een motorrijschool. Onderzoek in ieder geval de volgende aspecten:

  • Het slagingspercentage
  • Reviews van leerlingen
  • Of de instructeurs ruimschoots ervaring hebben met het geven van motorrijlessen
  • De lestijden, kijk bijvoorbeeld ook of het mogelijk is om in het weekend motorrijlessen te krijgen
  • De afstand naar de motorrijschool. Voor de motorrijles zul je immers op en neer moeten en daar wil je niet iedere keer veel tijd aan spenderen

Volg lessen in verschillende omstandigheden en op verschillende tijdstippen

We raden je aan om niet steeds op dezelfde dagen en tijdstippen de motorrijlessen in te plannen. Op die manier raak je namelijk onvoldoende vertrouwd het verschillende verkeerssituaties. Ga bijvoorbeeld ook gewoon een keer in de spits motorrijlessen nemen, zodat je leert omgaan met drukke verkeerswegen. Een start ook een keer later op de avond als het donker is.

Annuleer geen motorrijlessen als het regent. Zolang de veiligheid gewaarborgd is volgens de instructeur is het juist van belang dat je ook lessen volgt als het regent zodat je leert om te gaan met natte weersomstandigheden.

Plan niet te snel het praktijkexamen in

Maak niet de fout om te snel het praktijkexamen voor de motor in te plannen. Een goede rijinstructeur kan je adviseren wanneer je er klaar voor bent om het praktijkexamen af te leggen. Volg dat advies op. Op die manier voorkom je teleurstellingen en onnodig hoge kosten. Ieder praktijkexamen is immers kostbaar.

Adviezen voor nadat je het motorrijbewijs in je bezit hebt

  • Investeer in goede motorkleding: veiligheid staat voorop tijdens het motorrijden. Daarom raden wij je aan om te investeren in goede motorkleding, een goedgekeurde helm, handschoenen, een motorpak en stevige laarzen. Zorg ervoor dat de kleding reflecterende strips heeft, zodat je in het donker goed zichtbaar bent.
  • Maak regelmatig een ritje: om ervoor te zorgen dat je vaardigheden voor het motorrijden goed onder de knie houdt, raden we je aan om regelmatig een ritje te maken. Op die manier zorg je dat je het motorrijden goed onder de knie blijft houden.
  • Onderhoud: naast een veilige motorkleding is het van belang dat je motor veilig blijft. Bespaar daarom niet op het onderhoud, maar zorg ervoor dat je motor in goede conditie blijft.

Dat waren onze tips en adviezen, succes met het behalen van het motorrijbewijs!