VOOR EEN RIJINSTRUCTEUR IS EEN WRM BIJSCHOLING CRUCIAAL!

Het beroep van een rijinstructeur is een heel mooi beroep. Elke dag weer heb je te maken met verschillende uitdagingen, persoonlijkheden en andere verkeersomstandigheden. Omdat deze uitdagingen en omstandigheden zich steeds ontwikkelen door de jaren heen is het van cruciaal belang dat een rijinstructeur een WRM bijscholing volgt. Een WRM bijscholing is niet alleen bijzonder nuttig maar ook nog eens verplicht. Een rijlesleraar zijn certificaat is namelijk vijf jaar geldig. Voor de verloopdatum is het van belang dat er een bijscholing wordt gevolgd. Anders wordt de bevoegdheidspas van de rijinstructeur ingetrokken en mag je geen les meer geven. Naast de verplichting is de bijscholing ook een ontzettende goede manier om bij te leren en op de hoogte te blijven wat er allemaal speelt op het gebied van verkeersomstandigheden. Ben je benieuwd wat een WRM bijscholing voor jou kant betekent en wat deze precies inhoudt? Lees dan snel verder!

Praktijk bijscholing

De bijscholing voor rijinstructeurs bestaat uit twee verschillende onderdelen. Enerzijds moet er in de praktijk bijgeschoold worden. Dit houd in dat je in de periode van 5 jaar tweemaal een praktijkles moet geven aan iemand die jou beoordeeld. Het is uiteraard handig om je hierop voor te bereiden omdat elke puntje uitvoerig bestudeerd wordt. Het is van groot belang dat je slaagt want anders wordt je bevoegdheid ingetrokken en mag je geen rijles meer geven. Mocht dit gebeuren ga je het complete traject van de opleiding tot rijinstructeur ook weer opnieuw in. Wel is er één herkansing mogelijk, maar een top instructeur wilt en moet misschien ook wel in één keer slagen! 

Theorie bijscholing

Naast de praktijk bijscholing moet er ook een theorie bijscholing gevolgd worden. Hierbij volg de instructeur drie theoriecursussen verdeeld over zes dagdelen. Je hoeft hier verder geen examen voor af te leggen maar je aanwezigheid is uiteraard wel verplicht. Het leuke van de theorie bijscholing is dat je zelf mag en kunt kiezen uit een aantal onderwerpen. De onderwerpen variëren van hoe om te gaan met rijangst, autisme of ADHD tot alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer. Doordat je zelf mag kiezen ga je jezelf ook meer en meer specialiseren naar een allround rijinstructeur. Of misschien wil jij jezelf wel specialiseren in aspirant bestuurders met ADHD of autisme. Met deze specialisatie breid je je expertise nog eens uit waardoor jij waardevoller voor je baas of eigen rijschool bent! Ik hoop dat ik je met mijn blog nu enigszins een beeld heb kunnen geven waarom een WRM bijscholing zo cruciaal is.