Zo maakt u uw auto winterklaar!

Heeft u al een afspraak gemaakt bij uw autodealer voor een wintercheck? De winter is begonnen en de weersomstandigheden veranderen. U heeft minder grip op de weg en uw remmen moeten harder werken. De airco gaat vaker aan om condens op de voorruit te verminderen en natuurlijk staat de verwarming continue aan wanneer u in de auto zit. Bereid u goed voor op de winter en ga veilig de weg op met deze tips!

Bandenwissel

Normaal gesproken luidt het advies: als de temperatuur onder de 7 graden daalt, is het tijd om uw zomerbanden te (laten) vervangen door winterbanden. Winterbanden bieden meer veiligheid tijdens winterse omstandigheden. Winterbanden hebben een speciaal profiel en een andere rubbersamenstelling, waardoor ze meer grip hebben bij lage temperaturen. Bij winterse omstandigheden en temperaturen onder 7°C presteert een winterband beter dan een zomerband. Een goed moment om te switchen naar winterbanden is wanneer ook de wintertijd begint.

Een auto winterpakket

In de wintermaanden is het handig om altijd een aantal spullen bij de hand te hebben. Denk aan ruitontdooier, een ijsdeken, plastic ijskrabber, een veger om sneeuw van de auto te vegen en warme dekens voor als u onderweg met pech komt te staan en moet wachten op hulp. Heeft u alles al in huis gehaald? Zo’n winterpakket is ideaal tegen winterse auto-ongemakken kan u op momenten veel tijd besparen.

Wintercheck bij de garage

Wanneer u naar de garage gaat om uw banden te wisselen vergeet dan niet de wintercheck! Een strenge winter vraagt nogal wat van uw auto. Een wintercheck is dan ook geen overbodige luxe. Wat houdt een wintercheck precies in? Bij een betrouwbare garage wordt uw auto op zeker  18 cruciale punten gecontroleerd, waarvan 11 wintergevoelige onderdelen. Met wintergevoelige onderdelen bedoelen we de onderstaande punten die goed gecontroleerd moeten worden om veilig op pad te kunnen bij koude temperaturen.

Wintergevoelige controlepunten:

 • Kachelradiateur
 • Radiateur
 • Radiateurdop
 • Thermostaat
 • Koel- & verwarmingsslangen
 • Bevestigingen Koel- & verwarmingssysteem
 • Waterpomp
 • Ventilatorriem (en)
 • Koelvloeistof vorstbeveiliging
 • Accutest & visuele staat van accu
 • Expansievat

Het beste moment om nieuwe auto of occasion te kopen

Is er deze winter iets mis met uw huidige auto of blijkt bijvoorbeeld uit de wintercheck dat uw auto een defect heeft dat te kostelijk is om nog te herstellen? Deze periode van het jaar kan ook interessant voor u zijn als u op zoek bent naar een nieuwe auto of occasion. Een auto kopen doet u namelijk het voordeligst in de maanden december en januari, dit zijn relatief rustige maanden bij autodealers. Daarnaast zitten autoverkopers vaak aan het eind van het jaar met een voorraad auto’s die ze graag nog willen verkopen vóór het einde van het kalenderjaar. Als consument kunt u daar veel voordeel uit halen!