8X ZUINIG RIJDEN!

Benieuwd hoe je makkelijk geld kunt besparen door simpelweg zuiniger te rijden? Hier worden 10 handige tips gegeven die maar een kleine aanpassing aan je rijgedrag vergen. De ene tip is misschien net iets meer bruikbaar voor je dan de ander, maar ze helpen gegarandeerd om geld te besparen!

TIP 1# BANDENSPANNING

Een slappe band zal meer brandstof kosten, en dat is geen fabel. We kunnen er een hele lastige, ingewikkelde theorie tegenaan gooien, maar het feit blijft dat het je meer geld kost op het moment dat je banden niet op de juiste spanning staan. 

Een bandenspanning die 25% te laag is (die bijvoorbeeld op 1,95 staat in plaats van op 2,6), heeft een extra rolweerstand van 10% met als gevolg een extra brandstofverbruik van 2%! 

Los van het verbruik is een te lage bandenspanning ook nadelig voor de band zelf. Een slappe band zal eerder slijten en dus op den duur ook eerder hogere kosten met zich mee brengen. 

TIP 2# SCHAKELEN

Vroegtijdig doorschakelen naar een hogere versnelling zal op den duur tot meer brandstofbesparing leiden. Hoe hoger je toental komt, hoe hoger het verbruik van de brandstof wordt en dus hoe hoger de uitstoot van de auto wordt. 

Een handigheidje om te onthouden is dat je het beste tussen de 2000 en 2500 toeren door kunt schakelen naar de volgende versnelling. Als je hogere toeren maakt is het inderdaad wel zo dat je sneller op kunt trekken met je auto, maar ben je wel bewust dat het voor meer brandstofverbruik zorgt. 

Schakel dus bij de 50 km/u van de derde naar de vierde versnelling en schakel bij 80 km/u over naar de vijfde versnelling. Heb je ook nog een 6e versnelling? Probeer deze dan bij de 100 km/u over te schakelen. 

TIP 3# PREMIE

Het staat wel is waar los van het autorijden op zich, maar heeft zeker weten veel invloed op de kosten die je aan je auto hebt. Ga voor de grap eens op het internet verschillende autoverzekeraars vergelijken. Het zou je al gauw rond de 30% kunnen schelen!

Als je de premie dan toch eens uitgebreid onder de loep neemt, check dan ook even je dekking. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat je die dure verzekering helemaal niet meer nodig hebt. Na een aantal jaren is je auto natuurlijk in zijn dagwaarde gedaald, waardoor je zomaar nog in verhouding teveel voor je premie kunt betalen.

Op het moment dat je schade aan je auto hebt, doe je er soms ook verstandig aan om het zelf te betalen, hoe lullig ook. Als je het je verzekering uit laat betalen, verlies je schadevrije jaren waardoor vervolgens je premie stijgt. 

TIP 4# AFSTANDEN

Het klinkt heel erg cliché, maar vermijd zo veel mogelijk korte afstanden met de auto. Pak liever de fiets. Dit is niet alleen beter voor het milieu en je gezondheid. Zo bespaar je namelijk ook flink op je brandstofverbruik.

Op het moment dat de motor van je auto nog koud is, zal de motor sneller slijten, vervuilt hij meer en verbruikt hij meer brandstof. Na ongeveer 5 kilometer komt de motor pas daadwerkelijk op temperatuur. Eenmaal op temperatuur rijdt de motor weer een stuk efficiënter. Met name bij diesel motoren is de uitstoot met een koude motor vele malen hoger. 

TIP 5# TANKEN

Een hele simpele tip, maar deze wordt toch vaak over het hoofd gezien of door de haast “vergeten”. Tank bij voorbaad het liefst niet langs de snelweg. Deze brandstofprijzen zijn vaak maar liefst 10 – 15 cent per liter duurder! Op een volle tank kan dit al zomaar tot een euro of 5/6 oplopen, tel uit je winst.

Ben je dicht bij de grens in België of Duitsland? Kijk daar dan eens naar de literprijzen. In België kan het tot wel 30 cent per liter schelen! Als je er toch bent, is alles mooi meegenomen!

TIP 6# ROL UIT

Kom je bij een stoplicht aanrijden dat op rood staat? Ga niet direct remmen, maar laat je auto tijdig uitrollen in de versnelling waar je op dat moment in rijdt. Hierdoor rem je op je motor af, waardoor het je geen brandstof kost.

Laat je jouw auto uitrollen voor het stoplicht maar trap je er ook nog de koppeling bij in? Dan krijgt de motor geen aandrijving van de wielen meer. Om de motor toch draaiende te houden, is er weer brandstof nodig. 

Ofterwijl: uitrollen mét koppeling kost je brandstof, terwijl uitrollen zónder koppeling helemaal gratis is!

TIP 7# ZET DE MOTOR AF

Nee, niet meteen als je voor een rood stoplicht staat. Maar sta je langer dan 1 minuut stil? In de file, voor de brug of sta je op iemand te wachten? Dan kun je toch beter even de motor uitzetten. 

De motor stationair laten draaien kost op den duur zeker veel brandstof. Hij verbruikt dan al snel 0,5 liter brandstof per uur. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar je kunt toch beter de auto even uit zetten op het moment dat hij langer dan 1 minuut stil staat. Het opnieuw opstarten kost inderdaad wel brandstof, maar nog altijd minder dan het laten draaien van de motor. 

TIP 8# BAGAGE

Heb je veel overbodige bagage in je auto liggen? Haal deze dan uit de auto. Elke kilo (overbodige) bagage zorgt voor extra en onnodige kosten. Haal dat gereedschap, de sneeuwkettingen of zelfs kleren eens uit de auto. Je hebt het zelden nodig!

Ook fietsendragers, skiboxen en imperials zijn flinke vervuilers. Dit zorgt zelfs voor het dubbele aan brandstofverbruik! En als je dan toch bezig bent, sluit je ramen ook tijdens het rijden. Zeker op de snelweg zorgen open ramen voor een slechte aërodynamische vorm, wat meer brandstofverbruik tot gevolg heeft.